TOP 20 Nagyvárad látnivalók és nevezetességek

Nagyvárad látnivalókban bővelkedő gyönyörű és gazdag történelmi város, amely rengeteg kulturális programmal várja a látogatókat. A város számos múzeuma és művészeti intézménye különleges betekintést nyújt a régió történelmébe és kultúrájába.

A város központjában található a Nagyváradi Középkori Vár, amely a város egyik legfontosabb műemléke, de a színház és a koncerttermek színes programkínálata rengeteg szórakozási lehetőséget és feltöltődést kínálnak a látogatóknak.

Nagyvárad látnivalói mellett a hagyományos erdélyi és partiumi gasztronómia élvezetét is kínálja, így a látogatók kipróbálhatják a méltán híres helyi ételeket és italokat. A város és környéke is gazdag természeti kincseket rejt, mint például a Bihar-hegység, a Fekete- és a Fehér-tó, valamint a Sebes-Körös folyó.

TOP 20 Nagyváradi látnivalók + 2 ráadás

Nagyvárad Középkori Vár

Nagyvárad középkori vára a 11. században épült, és a középkori Magyar Királyság egyik legjelentősebb erődje volt. A vár állítólag a magyar uralkodó, I. István által alapították, hogy megvédje a régiót a tatár invázióktól.

Nagyváradi Múzeumok

A Nagyvárad Városi Múzeum a városi történelmet, művészeti és kulturális örökséget dokumentáló kiállításokat kínál, melyek bemutatják a város kulturális és gazdasági fejlődésének kulcsfontosságú pillanatait.
A Körösvidéki Múzeum pedig a Bihar megyei Körösvidék történelmét, kultúráját és természeti kincseit mutatja be az állandó és időszakos kiállításokon keresztül, valamint gyűjteményei a helyi élet és kultúra változatos aspektusait dokumentálják.

Fekete Sas Palota

Nagyvárad egyik nevezetessége az 1900-as évek elején épült Fekete Sas palota. Az épület figyelemre méltó szecessziós építészettel rendelkezik (a szecesszió egyik ága). A palota belsejében néhány étterem és üzlet található, valamint a híres Hátsó Sas ólomüveg.
A palota megtekintésekor ajánlom, hogy menjen be az épületbe, és fedezze fel a Szent László teret két másik utcával összekötő folyosót. A folyosót üveg borítja, és a mennyezeten számos gyönyörű virágmotívumot csodálhat meg.

Holdas templom

A Holdas templom a nevét a torony tetején található egyedi szerkezetről kapta, amely a holdfázisokat mutatja. A templom 1790-ben készült el, és késő provinciális barokk stílusban épült.
A Holdas templomot leginkább a Szent László térről lehet lehet megcsodálni, de ajánlom a belső látogatást is. A belső teret az ortodox sajátosságok szerint alakították ki.

Római katolikus püspöki palota

A nagyváradi püspöki palota osztrák barokk stílusban készült, Patachich Ádám püspök rendelésére, a tervezést Franz Anton Hillebrandt végezte 1761-től. A palota kápolnájában 1776-ra Johann Nepomuk Schöpf freskói és oltárképei is elkészültek. 1879-re a palota dísztermének Szent László falfestményei is elkészültek, melyeket Storno Ferenc festett.