Partium városai

Partium városai a mai Románia legnyugatibb részén található történelmi, földrajzi területeken fekszenek. A középkori Magyar Királyság három részre szakadása után a Partium felett az erdélyi fejedelmek, mint „Magyarország részeinek urai” uralkodtak, azzal a kikötéssel, hogy a fejedelmi dinasztia kihalása után e területek visszakerülnek a királyi Magyarországhoz. Erről János Zsigmond rendelkezett a Habsuborgokkal kötött speyeri szerződés során,

Nagyváradi koncertek – mi kell a kifinomult koncertélményhez?

A kulturális programok között előkelő helyen találjuk a nagyváradi koncerteket, legyenek azok klasszikus zenei vagy könnyűzenei koncertek, ingyenesek, vagy jegy alapúak. Ugyanis a város ezer éves történelméhez szervesen és elválaszthatatlanul kapcsolódik egy aktív komolyzenei élet. A jelenlegi generációnak kötelessége továbbvinni, akkor is, ha a 21. századi trendek nem erre haladnak. Komolyzene koncertek, mint élménydús programok

Nagyváradi zsinagógák

Nagyvárad érdekes és összetett történelemmel rendelkező város, amelyhez az évek során a zsidó lakosság nagymértékben hozzájárult. Ma a nagyváradi zsinagógák méltó célpontjai az idelátogató közönségnek.

A háború alatt kiirtott nagyváradi közösség jelenléte a városban a 15. századra nyúlik vissza. Ma már csak egy zsinagóga működik a városban élő kevés zsidó számára.

Nagyvárad múltja és jelene

Ha Nagyvárad múltja kerül szóba, akkor egy gyönyörű városra gondolunk a mai Románia északnyugati részén, a magyar határ közelében. Bihar megye fővárosa, és több mint ezeréves, gazdag és változatos történelemmel rendelkezik. Nagyvárad története a római korig nyúlik vissza, amikor Aquincum néven ismerték, ekkor egy katonai erődítmény volt, amely a Pannónia és Dácia közötti úton feküdt.

TOP 20 Nagyvárad látnivalók és nevezetességek

Nagyvárad látnivalókban bővelkedő gyönyörű és gazdag történelmi város, amely rengeteg kulturális programmal várja a látogatókat. A város számos múzeuma és művészeti intézménye különleges betekintést nyújt a régió történelmébe és kultúrájába.

A város központjában található a Nagyváradi Középkori Vár, amely a város egyik legfontosabb műemléke, de a színház és a koncerttermek színes programkínálata rengeteg szórakozási lehetőséget és feltöltődést kínálnak a látogatóknak.