Nagyváradi Püspöki Palota

A késő osztrák barokk jellemzőivel bíró püspöki palota Patachich Ádám püspök megbízásából készült. Franz Anton Hillebrandt, aki 1761-ben kezdte a tervezést, 1777-ben fejezte be az építést. Johann Nepomuk Schöpf 1776-ra készítette el a kápolna freskóit és oltárképét, míg Storno Ferenc 1879-ben fejezte be a díszterem Szent László-freskóit.

Erdély legimpozánsabb barokk épületének tartott palotának 365 ablaka van. Hillebrandt, a tervező, a munkálatok idején a magyar királyi kamara számára dolgozott, de később a bécsi császári udvar főépítésze lett. Olyan művek fűződnek nevéhez, mint a budai királyi palota és a pozsonyi vár átépítése.

Ismerkedj meg Délkelet-Európa és Erdély legnagyobb barokk komplexumával, amely méreteivel is kitűnik a környékbeli nevezetességek közül.

Érdemes a sétálóutca végétől 10 perc alatt elérhető püspöki palotához és a mellette lévő római katolikus székesegyházhoz látogatni. Rövidebb idő alatt taxival is eljuthat. Tölts el itt egy fél napot, számos érdekesség vár!

A püspöki palota történelmi háttere

A komplexum építése a Kanonok-sorral indult és ezzel is zárult 1750 és 1875 között. Elsőként a püspöki palota állt fel 1777-ben, majd az 1779-ben épült székesegyház következett, amelyet 1780-ban szenteltek fel.

Angolkert

A nagyváradi katolikus püspöki palota parkjának megvalósítását Forgách Pál püspök kezdeményezte, aki a Kárpát-medence legnagyszerűbb barokk bazilikájának alapkövét is lerakta. Mellette Patachich Ádám püspök húzott fel egy lenyűgöző püspöki rezidenciát.

A kert nemrégiben visszanyerte eredeti formáját, és így most ugyanolyan gyönyörűséggel fogadja a vendégeket, mint a 20. század kezdetén.

A palota előtt angolstílusú kert terül el, ahol két fontos alkotást is felfedezhetünk: Szaniszló Ferenc püspök bronzszobrát, melyet Schlauch Lőrinc püspök rendelésére készítettek, és Szent László monumentális szobrát, mely eredetileg a város központjában állt, de az első világháború után került jelenlegi helyére, és a bazilika egyik kiemelkedő nevezetességévé vált.

A palota mögött egy barokk kert található, melyet teraszosan alakítottak ki egy dombon. A palota U alakja egy cour d’honneur néven is ismert udvart vesz körül, mely lépcsőkön át kapcsolódik a kert alsó részeihez.

A barokk palota: Nagyvárad büszkesége

Nagyvárad történelmi egyházi nevezetessége a római katolikus bazilika, Erdély legimpozánsabb barokk temploma. Az épületegyüttes további két fontos eleme a püspöki palota és az atmoszférikus, árkádos Kanonok-sor.

Gyakorlati információk:
Cím: Oradea, Str. Şirul Canonicilor 7
Megközelítés: A székesegyház Nagyvárad belvárosában található, a Petőfi park közelében.