Hűvösvölgyi Ildikó pódiumestje a Nagyvárad-Olaszi református templomban

Hűvösvölgyi Ildikó, a Kossuth-díjas színművész, Csáki András gitárművész kíséretében adta elő immár húszéves pódiumestjét a nagyváradi Polgári esték keretében, a magyar költészet napján. Az esemény a váradolaszi református templomban zajlott, ahol először Dénes István Lukács püspökhelyettes, majd Tőkés László, az EMNT elnöke köszöntötte a közönséget. Tőkés kiemelte: Hűvösvölgyi előadása húsz éve erősíti a magyar nyelv és költészet iránti szeretetet, különös tekintettel Reményik Sándor műveire.

Az est címe, a „Csendes csodák”, Reményik egyik legszebb versének címét viseli. Hűvösvölgyi elmondta, hogy az előadás lényege az, hogy megtanuljuk értékelni az élet apró örömeit és ezáltal találjuk meg utunkat a megnyugváshoz és Istenhez. A színművésznő hangsúlyozta: az előadás célja az, hogy a közönség nyugalmat találjon és összekapcsolódjon a magasabb értékekkel.

Hűvösvölgyi Ildikó és Csáki András előadása a Reményik Sándor verseiből álló válogatást húsz évvel ezelőtt állították össze, amely mostanra már Youtube-on is elérhető, Kolti Helga rendezésében. Az internetes elérhetőség lehetővé teszi, hogy azok is részesüljenek az előadás élményéből, akik nem tudtak személyesen jelen lenni. A templomi előadás azonban különleges hangulatot kölcsönzött az eseménynek, amit a személyes jelenlét és a helyszín szentsége tett teljessé.

Az előadó továbbá megosztotta a közönséggel, hogy az elmúlt két évtized alatt versek iránti érzése jelentősen megváltozott. A változások tükröződnek az általa választott versekben is, amelyek egy évig tartó gondos válogatás eredményeként kerültek be a repertoárba. Ez az évadonkénti felújítás biztosítja, hogy az előadás mindig friss és releváns maradjon a közönség számára. Az előadáson résztvevők így nem csak a versek szövegét, hanem azok mélyebb jelentésrétegeit is felfedezhetik maguknak.

Forrás: erdon.ro