Festum Varadinum 2024: 3 hét „Együtt!”

Idén az „Együtt!” szellemében rendezik meg a Festum Varadinumot Nagyváradon, amely már 31 éve hozza össze a magyar közösséget. Szabó Ödön, az RMDSZ megyei szervezetének elnöke, Meleg Vilmos, a Varadinum Alapítvány elnöke, és Kéry Hajnal, a diákprogramok felelőse adtak előzetes betekintést az idei fesztiválba, amely április 28-án kezdődik és május 19-ig tart majd.

Bihar megye legjelentősebb rendezvénye

Meleg Vilmos szerint az esemény mára Bihar megye legjelentősebb rendezvényévé nőtte ki magát, ezért is bővítették a programot egy héttel. Jelenleg is várnak még civil szervezetek programajánlataira, de a tervek szerint az idei fesztivál is változatos lesz, több mint 75 szervező közreműködésével, akik összesen 250 programot kínálnak majd.

Az idei fesztivál különlegessége lesz a Festum on Bike projekt, amely a biciklisekre fókuszál, valamint a film- és színházi fesztivál is, amelyek mellett sportprogramok is várják a látogatókat. A fellépők neveit még nem hozták nyilvánosságra, de a szervezők egy korábbi közvélemény-kutatás alapján kiválasztott két, a közönség által leginkább várt zenekart már leszerződtették.

A fesztivál korábbi kezdete kiváló alkalmat teremt arra, hogy Nagyvárad jeles szülöttjére, Fényes Szabolcs zeneszerzőre emlékezzenek, és Szeifried Zoltán kisvárdai képzőművész Szent László témájú kiállítását is megnyitják a Várgalériában. Meleg Vilmos reméli, hogy sikerül majd elhozniuk a Szent László kürtjét is a rendezvényre. A fesztivál támogatói között idén is szerepel Magyarország és remélhetőleg a váradi és Bihar megyei önkormányzatok is.

Fiatal korosztály megszólítása

Kéry Hajnal kiemelte, hogy fontos, hogy a diákok ne csak résztvevők legyenek, hanem aktív szereplői is a fesztiválnak. A Majális keretében az iskolák és óvodák is bemutatkoznak, ezzel is gazdagítva a programkínálatot. Szabó Ödön szerint a fesztivál sikere mutatja, hogy a fiatalság is szereti ezt az eseményt, és ez jó lehetőség arra, hogy a jövő szervezői kinevelődjenek a résztvevők közül.

Az RMDSZ megyei elnöke megjegyezte, hogy a fesztivál stabilitását a koronavírus-járvány alatt is sikerült fenntartani, és mindig törekszenek az újításra, hogy a rendezvény minden évben friss és vonzó maradjon a közönség számára. Az idei Festum Varadinum így ismét egy izgalmas és színvonalas esemény ígérkezik, amely összeköti a múltat a jelen és a jövő kihívásaival.

Festum Varadinum 2024 kulturális programjai