Magyar kultúra napja 2024 – két hetes rendezvény

Az idén két héten át tart a „magyar kultúra napja” 2024 ünnepségsorozat a Bihar megyei RMDSZ, valamint Berettyóújfalu, Debrecen és Margitta önkormányzatainak, civil szervezeteknek és magyar tagozatos iskoláknak köszönhetően.

Az események sorozata, mely húsz évvel ezelőtt indult Nagyváradon és Berettyóújfaluban, mára a térség meghatározó kulturális eseményévé nőtte ki magát, minden év elején gazdag és változatos programkínálattal várja az érdeklődőket.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük, jelesül, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban a himnusz kéziratát január 22 napon fejezte be. Ezen a napon már hagyomány, hogy a jeles díjakat, elismeréseket adják át a magyar kultúrával kapcsolatban.

Magyar kultúra napja 2024

A magyar kultúra napját január 22-én ünnepeljük

A magyar kultúra napja egyben az összetartozás ünnepe is, amely átöleli a világ minden táján élő magyarokat, a közös metszéspont a himnuszunk. Ez a nap lehetőséget biztosít arra, hogy a magyarság minden tagja megünnepelje közös kulturális örökségét, függetlenül attól, hogy hol él a világban.

A január 18–26. között zajló rendezvénysorozat tizenkilenc nyilvános és ingyenes programot kínál a kultúra szerelmeseinek. A programok között színházi előadások, koncertek, kiállítások, könyvbemutatók és filmklubok szerepelnek, melyek célja megemlékezni a magyar kulturális értékekről, azok sokszínűségének bemutatása és a közösségi összetartozás erősítése.

A magyar kultúra napján kiemelkedő esemény a január 22-i gála, amihez kapcsolódva adját át A Magyar Kultúráért-díjat, három életműdíjat és szintén három emlékplakettet. A díszvendég Nagy János, a Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár lesz, aki maga is a térségből származik.

Magyarországi városokkal ünnepeljük a magyar kultúra napját

Puskás István, Debrecen alpolgármestere négy különleges programot emelt ki, melyek mind Nagyváradhoz kapcsolódnak. Ezek között szerepel a Hajdú Néptáncegyüttes előadása a Szigligeti Színházban, a Debreceni Könyvbarátok találkozója, Edelényi Vivien előadása a váradvelencei kultúrotthonban, valamint Tordai Zoltán prímás és zenekarának nótaestje.

Közös rendezvények Debrecenben, Berettyóújfaluban és Margittán

Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere a margittai képzőművészek kiállítását, a Tibor Ernő Galéria csoportos kiállításának megnyitóját, valamint Márki Sándor könyvbemutatóját emelte ki.

Demián Zsolt, Margitta alpolgármestere pedig a filmklubot, a gálaünnepséget és Jeszenszky Géza volt külügyminiszter könyvbemutatóját említette meg.

Kecse Gabriella tanfelügyelő kiemelte, hogy 14 tanintézmény 72 programmal kapcsolódik be az ünnepségsorozatba. A Varadinum Kulturális Alapítvány kuratóriumi elnöke, Meleg Vilmos pedig a dokumentumfilm-bemutatót és a felolvasószínházi előadást említette.

A magyar kultúra napja ünnepségsorozata egy olyan esemény, ami az egész közösséget összehozza, és lehetőséget biztosít a kultúra, a művészet és a történelem gazdag tárházának megismerésére, valamint a közös örökség ünneplésére.

Az ünnepségek során különös figyelmet fordítanak arra, hogy a magyar kultúra napjáról szerte a világban megemlékezik minden, önmagát magyarnak valló ember.

Nagyváradon, ahol a magyar kultúra és történelem számos emléke megtalálható, ez a nap nem csak az örökség megünneplését, hanem a magyar közösség összetartozásának és kulturális identitásának erősítését is szolgálja. A város történelmi múltja és gazdag kulturális élete a magyar kultúra napján különösen előtérbe kerül, amikor a helyi magyar közösség különböző rendezvényeket és programokat szervez.

Forrás: erdon.ro

Oszd meg a cikket másokkal is: