A Szigligeti Színház sikeres éve 2023-ban

A Nagyváradi Szigligeti Színház, amely Bihar megye legjelentősebb színházi intézménye, hosszú és gazdag történelemmel rendelkezik. A színház különböző műfajokban mutat be előadásokat, beleértve a drámát, a komédiát, a zenés darabokat, és gyermekelőadásokat is.

Az intézmény fontos szerepet játszik a helyi kultúra és művészetek fejlesztésében, és számos kulturális eseménynek ad otthont. A Szigligeti Színház a magas színvonalú előadásaival és a kreatív művészeti vezetésével méltán vált meghatározó kulturális központtá Nagyváradon és a környéken.

A Szigligeti Színház kiemelkedő sikereket ért el az elmúlt évben, jelentősen megnövelve jegy- és bérleteladásait a tavalyihoz képest. Az intézmény 3650 bérletet adott el, ami nagy előrelépést jelent a tavalyi 3100-hoz képest. Ez a növekedés nemcsak Nagyváradon, hanem a megyén kívüli helyszíneken is megmutatkozott, ahol új kisbérlet-konstrukciókat ajánlottak fel.

A színház bevétele jelentős mértékben emelkedett, elérve az 1.600.000 lejt a tavalyi 1.170.000 lejhez képest. Az összbevétel 92%-a az intézmény alaptevékenységéből, mint jegyek és bérletek értékesítése, valamint előadások szervezése származik. Az idei évben a színház összesen 362 előadást tartott, közülük 249-et Nagyváradon, 85-öt más romániai városokban, és 28-at Magyarországon, ami a színház területi és kulturális hatókörének bővülését mutatja.

Az előadások száma és a nézők érdeklődése is növekedett, a tavalyi 42.900-ról idén 57.700-ra emelkedett az előadásokat látogatók száma. Ez a statisztika jól mutatja a színház növekvő népszerűségét és kulturális hatását a régióban.

Új produkciók és tagok a Szigligeti Színház berkeiben

A Szigligeti Színház művészeti vezetője, Novák Eszter szerint a társulat nagyon aktív évet zárt. Az év folyamán az egykori Transilvania mozi helyszínén, melyet stúdióvá alakítottak, több új előadást mutattak be, így például az „Én, a féreg – Kaffka-kabaré” című produkciót. Két új tag is csatlakozott a társulathoz: Ilyés Klaudia és Nagy László Zsolt. Az új tagokat a „A padlás” című előadásban és a „Csárdáskirálynő” egyik szereposztásában is láthatta a közönség.

A társulat kiemelten foglalkozott a klasszikus, zenés előadásokkal, nagy sikerrel futtatták a „Csinibaba”, „A padlás”, valamint a szilveszterkor bemutatott „Csárdáskirálynő” című darabokat. Ezek az előadások különösen kedveztek azoknak a nézőknek, akik a klasszikusabb, zenés produkciókat részesítik előnyben.

A Nagyvárad Táncegyüttes bővülése és elismerései

A Nagyvárad Táncegyüttes képviselője, Kerekes Dalma ismertette az együttes 2023-as évének főbb történéseit. Az együttes két új taggal bővült, Fodor Virággal és Nagy Csomor Mártonnal, akik a „VanMese” című produkcióban debütáltak.

Az együttes ismeretterjesztő előadásai, melyek a néphagyományokra és néptáncra összpontosítanak, nagy népszerűségnek örvendtek, közel 1300 diák részvételével. A „Schmürz” című fizikai színházi előadásuk elnyerte a Nagybányai ATELIER Nemzetközi Előadóművészeti Fesztivál nagydíját. Az együttes több koprodukcióban is részt vett, többek között a „Figaro házasságában,” a „Csinibabában,” és a „Csárdáskirálynőben.”