Így készítsd fel az autódat egy őszi-téli kirándulásra Nagyváradra!

Nagyvárad csodálatos vidéken helyezkedik el, számos látnivaló és érdekesség várja az idelátogatókat.

Nemcsak nyáron, de ősszel és télen is érdemes felkeresni a várost és környékét, és sokan meg is teszik. Ha azt tervezzük, hogy ide tervezünk egy kellemes őszi barangolást vagy egy téli túrát, akkor nemcsak azt érdemes megnézni utazás előtt, hogy milyen látnivalókat és programokat kereshetünk fel, az autónk felkészítésére is időt kell fordítanunk.

Sokan megelégednek annyival, hogy amikor már beköszönt az őszi hűvös idő, akkor kivesznek mindent nyári felszerelést az autóból, és bekészítik a jégoldót és a jégkaparót, és ezzel már le is tudták a téli felkészülést. Érdeme azonban ennél jobban felkészülni, különösen, ha egy hosszabb utazást tervezünk – írj a Fékmester.

Indulás előtt látogassuk meg az autószerelőt és a gumiszervizt!

Az őszi/téli felkészülés fontos eleme, hogy felkerüljön a megfelelő téli gumi az autónkra. Bár Magyarországon nem kötelező télen a téli abroncsok felrakása, Romániában jogszabályi követelmény a téli abroncs, amennyiben az út jeges vagy havas. A hólánc viszont nem kötelező, ugyanakkor javasolt bekészíteni az autóba, ugyanis előfordulhat ilyen időjárás, különösen télen, amikor adott útszakaszon kötelező lehet a használata.

Ha a megfelelő gumiabroncs már felkerült, akkor érdemes az autószerelőt is meglátogatni még az utazás előtt, és kérni egy általános ellenőrzést. A fékek és a váltó állapotát amúgy is célszerű ellenőriztetni ősszel, de a folyadékszintekre (váltófolyadék, fékfolyadék, motorolaj, téli szélvédőmosó stb.) is érdemes egy kis figyelmet fordítani. Emellett célszerű megnézetni az izzókat és a fényszórót is. Ha azt tapasztaljuk, hogy az izzók jók, de a fényszórók már mattulnak, sárgulnak, akkor célszerű indulás előtt lepolíroztatni őket.

Hogy minden beférjen az autóba

Ha az autónk a legtökéletesebb állapotban van a induláshoz, akkor már csak pakolni kell, és mindent betenni az autóba. Ez azonban sokszor okoz gondot, még akkor is, ha tudatosan megtervezzük, mit is akarunk elrakni. Még akkor sem fér el minden, ha egy nagyobb kombi autónk van, ha pedig valami lényegesen kisebb, bizony tanakodhatunk, hogy vigyünk magunkkal mindent, amire egy hosszabb kirándulás, nyaralás esetén szükségünk lehet. Szerencsére a tetőbox ebben megkönnyíthetik a dolgunkat, viszont ahhoz, hogy ezt a plusz tároló helyet kihasználhassuk, tetőcsomagtartóra lesz szükség.

A Thule tetőcsomagtartók nagyon népszerűek manapság, ami nem is csoda, hiszen magas minőséget képviselnek, és többféle típust is gyártanak. Mielőtt bármit is megvásárolnánk, mindenképp nézzünk utána, hogy a mi autónkra milyen tetőcsomagtartó való.

Sokan vannak, akik magát a tetőboxot is a tetőcsomagtartóval azonosítják, pedig a helyzet az, hogy a tetőcsomagtartó valójában az autó tetején elhelyezkedő keresztrudakat és annak kiegészítőit jelenti, és ezekből sem egyféle van. A tetőcsomagtartó rögzítés alapján lehet normál, fixpontos, tetősínes, T-profilos vagy tetőkorlátos. Mindenképp hasznos beruházás, ha sokat utazunk.