Richard Clayderman koncertezik az Oradea Festifall 2023 eseményén

A híres zongoraművész, Richard Clayderman idén a nagyváradi FesztiFallra (Oradea Festifall) érkezik.

A városnapokat idén öt helyszínen, három színpadon szervezik meg. Összesen több mint 100 előadásra kerül sor, és több mint 400 művészt várnak a városba.

A fesztivál sztárvendége: Richard Clayderman, aki olyan zongoradarabjairól ismert, mint a Ballade pour Adeline, a Magyar szonáta, a Love Story és a Fur Elise.

Richard Clayderman (Philippe Pagès néven született Franciaországban, 1953. december 28-án) olyan kortárs zongoraművész, aki számos albumot jelentetett meg, köztük Paul de Senneville és Oliver Toussaint kompozíciókat, népszerű zenék hangszeres feldolgozásait, filmzenék átdolgozásait, és a legnépszerűbb klasszikus művek könnyen hallgatható feldolgozásait.

Clayderman harmonikatanár édesapjától tanult zongorázni. Tizenkét évesen felvették a párizsi Conservatoire de Parisba, ahol már tinédzserkorában nagy sikereket ért el. Apja betegsége miatt előidézett anyagi nehézségek megakadályozták az ígéretes zongorista karriert. Ezután, a megélhetés miatt, több, kortárs zenekarban megfordult. Olyan francia énekeseket kísért, mint Johnny Hallyday, Thierry Le Luron és Michel Sardou.

1976-ban Olivier Toussaint francia producer és partnere, Paul de Senneville egy zongoraballada feljátszására kérte fel. De Senneville balladáját lánya, Adeline tiszteletére komponálta.

A fiatal Pagès 20 másik zongoristával együtt jelentkezett a meghallgatásra, és őt választották ki. „Érdekes zenész volt, lágy érintéssel és jó technikával” – mondta Toussaint. „És jól is nézett ki.”

Később Pagès nevét Richard Claydermanra változtatta (dédanyja nevét vette fel, hogy Franciaországon kívül ne ejtsék ki rosszul az igazi nevét).

A dal sláger lett, 38 országban 22 millió példányban kelt el, Ballade pour Adeline címmel.

Richard Clayderman október 15-én, 20 órai kezdettel lép fel Nagyváradon.