A Facebook hirdetések típusai és működése

A Facebook hirdetések hatékony eszközök az üzltei céljaid eléréséhez, legyen szó márkaismertség növeléséről, weboldal-látogatók szerzéséről, vagy éppen vásárlásokról. Óriási a platform elérésének köre, a célközönség pontosan beállítható, a kampányok költségvetése rugalmas. Ismerkedjünk meg a Facebook hirdetéskezelés működésével!

A Facebook hirdetések típusai

Képes hirdetések: az egyik legalapvetőbb és legegyszerűbb formátum a Facebook hirdetések terén. Egyetlen statikus képet, címsort, leírást és CTA-t (Call-to-Action gombot) tartalmaz.

Használat: márkaismertség növelése, forgalomnövelés, gyors ajánlatok bemutatása.

Videós hirdetések: mozgóképet tartalmaznak, akár hangsávval is. Ideális történetmeséléshez, figyelem megragadásához. Lehetnek rövidek (néhány másodpercesek, pl. Facebook-történetekben), vagy hosszabbak (hírfolyam hirdetések).

Használat: termékek bemutatása használat közben, márkaértékek kommunikálása.

Galéria (Carousel) hirdetések: több (akár 10 darab) kép vagy videó megjelenítése egyetlen hirdetésben, amelyeket a felhasználó végiglapozhat.

Használat: termékkatalógus bemutatása, összetett koncepciók illusztrálása lépésről-lépésre, „előtte-utána” összehasonlítások.

Kollekció hirdetések: termékkatalógushoz hasonló felépítésű Facebook hirdetés, amelyben a fő kép vagy videó alatt több termék jelenik meg. A felhasználó a hirdetésre kattintva teljes képernyős élményt kap a termékkínálatról.

Használat: elsősorban az e-kereskedelem számára, vásárlási kedv fokozása.

Lead-generáló hirdetések: lehetővé teszik a leadek gyűjtését közvetlenül a Facebookon. A felhasználó egy űrlapot tölthet ki személyes adataival.

Használat: e-mail listák bővítése, ajánlatkérők adatainak gyűjtése.

Ezen az alap- és speciális típusokon túl meg kell különböztetnünk a hirdetések elhelyezése szerinti további felosztást. A Facebook hirdetéseid megjelenhetnek:

 • Facebook hírfolyamban
 • Facebook történetekben
 • Instagram hírfolyamban
 • Instagram sztorikban
 • Facebook jobboldali oszlopában
 • Audience Networkben (Facebookon kívüli weboldalak és applikációk)
 • …és még további helyeken

Hogyan működik a Facebook hirdetések kezelése?

Tekintsük át a Facebook hirdetéskezelés menetét!

Kampánycél kiválasztása: az első lépés a hirdetési kampány céljának kiválasztása. A Facebook számos célt kínál, többek között:

  • Márkaépítés: a márka ismertségének növelése és a célközönség elköteleződése.
  • Elérés: a lehető legtöbb ember elérése a hirdetéssel.
  • Forgalom: több látogató csábítása a webhelyre.
  • Konverzió: több konverzió elérése, pl. vásárlás vagy űrlapkitöltés.

Célközönség meghatározása: miután kiválasztotta a kampány célját, meg kell határoznia a célközönségét. A Facebook fejlett célzási lehetőségeket kínál, amellyel a hirdetéseit demográfiai adatok (életkor, nem, lakóhely), érdeklődési körök, viselkedési szokások és egyebek alapján célozhatja meg.

Hirdetésformátum kiválasztása: a Facebook számos hirdetésformátumot kínál, többek között:

– Képhirdetések: kép és szöveg kombinációja.

– Videóhirdetések: rövid videók lejátszása a célközönség számára (Reels-videók vagy a Messenger-történetek között).

– Carousel-hirdetések: több kép vagy videó megjelenítése egyetlen hirdetésben.

– Story-hirdetések: Facebook hirdetések megjelenítése a Facebook-történetekben és az Instagram Stories funkciójában.

Költségvetés és ütemezés beállítása: meg kell határoznia a hirdetési kampányra fordítani kívánt költségvetést és ütemezést. Dönthet úgy, hogy naponta vagy teljes kampányidőszakra határoz meg egy maximális költségkeretet.

Facebook hirdetés létrehozása: ezután elkészítheti a Facebook hirdetést. Ehhez be kell írnia a hirdetési szöveget, kiválasztania a képeket vagy videókat, és hozzá kell adnia egy CTA gombot.

Kampány elindítása és nyomon követése: miután elkészítette a hirdetést, elindíthatja a Facebook kampányt. A Facebook hirdetéskezelő segítségével nyomon követheti a kampány teljesítményét, és szükség esetén módosíthatja a hirdetéseket.

Oszd meg a cikket másokkal is: