Példakép: 90 felett is szellemi frissesség

Az elmúlt csütörtökön a Bunyitay könyvtárban egy különleges délutánt tölthettek el a Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesülete által rendezett Beszélgetések a köztünk élő idősekkel, akikre büszkék vagyunk eseménysorozat keretében. A meghívott pedig nem más volt, mint a 93 éves Tóth L. Ágnes, aki bár korát tekintve idősnek számít, mégis kitűnő szellemi frissességnek örvend. A rendezvényen Szilágyi Ibolya, a PMNYE elnöke köszöntötte az érdeklődőket, majd Pásztor Gabriella magyar-francia szakos tanár kezdett el beszélgetni Tóth L. Ágnessel.

A beszélgetés során számos érdekes téma került terítékre, mint például, hogyan került a kolozsvári születésű Tóth L. Ágnes Nagyváradra, milyen élményeket szerzett a kincses városbeli Magyar Kereskedelmi Leánylíceumban, és hogyan élte meg a férjével együtt az 1956-os eseményeket. Megtudhattuk azt is, hogy miért állították pellengérre a kommunista rezsim alatt a váradi munkahelyén magyar származása miatt, hogyan telnek napjai az idősotthonban, valamint hogy miért hiányoznak neki a korábbi társas összejövetelek, például a premontrei öregdiákok havi találkozói.

Tóth L. Ágnes megosztotta velünk az életbölcsességét is: „Imáimban mindig erőért fohászkodtam, de nehézségeket kaptam, melyek megedzettek engem.” Tóth L. Ágnes neve nem ismeretlen a Bihari Napló olvasói számára, hiszen többször is közöltük leveleit a Postaláda rovatban. Ez a délután bizonyította, hogy az idősek értékes tapasztalatokkal rendelkeznek, és érdemes meghallgatni, mit osztanak meg velünk.

Forrás: erdon.ro

Oszd meg a cikket másokkal is: