Magyar nyelvű városnézés Nagyvárad!

Téged is vár az ezer éves város, Szent László városa, ahol gyökeret vert a magyar kultúra! Ha Nagyváradon jársz - akárcsak néhány órára - és szeretnéd jobban megismerni történelmünket, akkor töltsd ki bátran az alábbi űrlapot!

    Please prove you are human by selecting the plane.

    Pointillista képzőművész kiállítása a Nagyváradi Tibor Ernő galériában

    „Nagyváradi pontok” címmel Nyitrai Károly, a Tibor Ernő Galéria alkotóközösségének tagja, önálló kiállítással jelentkezett szerda este a Kanonok sori galériában.

    A kiállítás szeptember 12-ig látogatható, naponta 11 és 16 óra között, kivéve vasárnap és hétfőn. Csathó Töhötöm, a galéria művészeti vezetője, üdvözlő beszédében kiemelte, hogy ez a tárlat különösen fontos számukra, hiszen Nyitrai ezúttal nem egy csoportos kiállításon, hanem saját munkáival lép a közönség elé. Alkotásainak fő jellegzetessége a pointillizmus, azaz a pontszerű festés, mellyel az elmúlt hét év gondolatait, élményeit sűríti egybe.

    Nyitrai képein Nagyvárad utcái, épületei elevenednek meg, nappali és éjszakai fényben egyaránt, de megjelennek a mindennapi élet apró, sokszor derűs pillanatai is.

    Csathó Töhötöm szavaival:

    Munkái hűen tükrözik Nyitrai Károly személyiségét és lelki világát, valamint azt az alázatot, amellyel a papírt érinti, hogy a sok apró pont hosszú idő után összeforrjon egy tiszta látvánnyá.

    A modern technológiával szemben a művész hagyományos módszereket használ, amelyek sokkal nagyobb figyelmet és kitartást igényelnek.

    Nyitrai Kolozsváron született, de már két éves korában Nagyváradra került. Családjában több művész is volt, és gyerekként elhatározta, hogy ő is festeni fog. Bár az élet sok akadályt gördített elé, végül sikerült kiteljesednie. Kamaszkorában vízfesték készletet kapott, ami elindította a művészet felé vezető úton, bár első alkotásai még kezdetlegesek voltak. Különösen nagy hatással volt rá Ferenczy Béla „Citromka”, aki azt tanácsolta neki, hogy ne adja fel, mert a művészetben csak idővel látszik az eredmény.

    A galériában bemutatott munkák többsége nagyváradi épületeket ábrázol, de akadnak más tematikájú művek is, például a milánói dóm, valamint az emberi élet különböző szakaszait megragadó alkotások. A megnyitón a zenei aláfestésről Füzesi Edit gitárral és Thurzó Sándor József brácsaművész gondoskodtak, a Sola Fide Közösségi és Kulturális Egyesület részéről.

    Kiemelt kép: Nyitrai Károly alkotása

    Forrás: Erdon

    Oszd meg a cikket másokkal is:

    Fórián Andrea - nagyvárad.hu

    Nagyvárad minden évszakban lenyűgöző, a folyamatos – olykor kétes kimenetelű – modernizálás ellenére belengi a régmúlt jótékony varázsa, azoknak szellemei, akik előttünk jártak. Gyere, látogass el hozzánk!