Magyar nyelvű városnézés Nagyvárad!

Téged is vár az ezer éves város, Szent László városa, ahol gyökeret vert a magyar kultúra! Ha Nagyváradon jársz - akárcsak néhány órára - és szeretnéd jobban megismerni történelmünket, akkor töltsd ki bátran az alábbi űrlapot!

    Please prove you are human by selecting the heart.

    6. Infinite Dance tánc- és összművészeti fesztivál Nagyváradon

    Október 6. és 13. között immár hatodik alkalommal rendezik meg Nagyváradon az Infinite Dance Festivalt, amelyet a Szigligeti Színház szervez. Az esemény ideje alatt négy különböző társulat előadását élvezheti a közönség, továbbá a kolozsvári, marosvásárhelyi és budapesti művészeti iskolák növendékei is bemutatkoznak.

    A programot színesíti az utcatánc, a hip-hop bemutatók, amatőr tánccsoportok fellépései, továbbá előfelvételik és egy kutatási projekt eredményeinek ismertetése is szerepel a programban.

    Az Infinite Dance Festival célja, hogy a régióban egyedülálló módon mutassa be a tánc- és mozgásművészet legkülönfélébb ágait. A fesztivál idei kiadása a néptánc, a klasszikus balett, a kortárs balett és az utcatánc művészetének aktuális trendjeit állítja középpontba. A fellépők között helyet kapnak a szakma legismertebb romániai és magyarországi együttesei, valamint fiatal pályakezdők produkciói is – írták a szervezők.

    A feltörekvő tehetségek is bemutatkoznak Nagyváradon

    Az Infinite Dance Festival célja, hogy a profi táncegyüttesek mellett bemutatkozási lehetőséget biztosítson amatőr csoportok és frissen végzett tehetségek számára is, akik magas színvonalon művelik a táncművészetet.

    A fesztivál október 6-án a XII. Erdélyi Néptánc Antológia gálaműsorával nyit, amelynek a Szigligeti Színház nagyszínpada ad otthont. A gálára előválogatón keresztül került be a tíz legjobb néptánccsoport, amelyek a tavaszi fordulón bizonyítottak.

    A fiatal művészeket bemutató fellépések közé tartozik a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem koreográfia szakos hallgatóinak, valamint a Babeș-Bolyai Tudományegyetem színészhallgatóinak bemutatkozása, akik közös produkciókkal állnak színpadra. A Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatói szintén részt vesznek a fesztiválon, ahol különböző táncműfajokban mutatják be vizsgamunkáikat.

    Nagyszínpadi, valamint stúdióelőadások

    A fesztivál nyitóelőadását október 6-án 14:30-tól a Nagyvárad Táncegyüttes Népek tengere című produkciója adja, amely egy különleges folkelőadás, 2018-ban bemutatott darab, amely nemzetközi sikereket ért el, például a 2022-es Dubaji Világkiállításon is.

    Október 10-én a Bukaresti Nemzeti Táncközpont kortárs produkciója, a Patoszféra kerül színpadra, amely egyedi testi kompozíciókon keresztül vizsgálja az érzelmi világok kiterjesztett testben való megjelenését. Ezen kívül a fesztiválon olyan híres előadások is bemutatásra kerülnek, mint a Nagyszebeni Balettszínház klasszikus balettje, A hattyúk tava, amely október 11-én kerül színpadra.

    A fesztivál záróeseményén a Szegedi Kortárs Balett három különálló darabbal, a Bernarda Alba háza, a Bolero és a Vadak című előadásokkal lép fel, ezzel garantálva a fesztivál méltó befejezését.

    Kapcsolódó nagyváradi programok

    Október 9-én a Szigligeti Színház előcsarnokában egy kutatás eredményeit ismerhetik meg az érdeklődők, amely a közönség színházlátogatási és kulturális szokásait vizsgálta. A kutatást egy szakértői bizottság értékeli, amely olyan szakemberekből áll, mint Dr. János Szabolcs, a Partiumi Keresztény Egyetem oktatója, Dr. Plainer Zsuzsa, kulturális antropológus, és Dr. Sántha Ágnes szociológus.

    Az Infinite Dance Festival változatos programjai idén is felejthetetlen élményeket kínálnak minden látogató számára.

    Forrás: Maszol, Foto: Szigligeti Színház Facebook Oldal

    Oszd meg a cikket másokkal is:

    Fórián Andrea - nagyvárad.hu

    Nagyvárad minden évszakban lenyűgöző, a folyamatos – olykor kétes kimenetelű – modernizálás ellenére belengi a régmúlt jótékony varázsa, azoknak szellemei, akik előttünk jártak. Gyere, látogass el hozzánk!