Szőlő, bor és ízek: fotókiállítás nyílt a román bor és gasztronómia napja alkalmából a nagyváradi várban

A fénykép mint híd kultúra és ízek között

Október 4-én Nagyvárad várának impozáns falai között nyílt meg az a nemzetközi fotókiállítás, amely a román bor és gasztronómia napja apropóján ünnepli a szőlő kultúráját, az étel- és italkészítés művészetét. A „Szőlő, bor és életöröm” mottóval meghirdetett pályázatra 250 feletti fotósalkotás érkezett Romániából és határain túlról – Olaszországból, Japánból, Szerbiából, a Moldovai Köztársaságból, Magyarországról is. A kezdeményezés hátterét az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület (AIEFA), a Summit Agro Románia és a Millésime Egyesület a borkultúráért és civilizációért adta, partnerségben a Nagyvárad és a Térsége Turizmusát Népszerűsítő Egyesülettel (APTOR – Visit Oradea).

A fotókiállítás nem pusztán vizuális élményt kínál, hanem kulturális hidat képez: egy fotográfus lencséjén keresztül ábrázolja a borhoz és gasztronómiához kötődő gondolatokat, emlékeket, érzéseket. Így nevezi meg a múltra, a tradícióra épített identitást, miközben újat keres, kísérletezik, párbeszédre hív.

Ünnepélyes megnyitó és díjkiosztó gála

A vernisszázst és a díjak átadását október 4-én este tartották a várban található Borközpontban. Az eseményen részt vett több regionális és közösségi vezető, köztük Biró Rozália RMDSZ‑es parlamenti képviselő, Horea Abrudan (Bihar Megyei Tanács alelnöke) és Teofil Filimon alpolgármester. Dr. Patricia Știrbu, a Summit Agro Románia képviseletében, beszédében kiemelte, hogy egy japán agráripari vállalatként miért tartja fontosnak kulturális szponzorációban vállalni a szerepet – nemcsak mezőgazdasági termelőknek segíteni, hanem hozzájárulni a kulturális identitás erősítéséhez is.

Dorin Popa, borszakértő és egyetemi professzor, a Millésime Egyesület vezetője emlékeztetett arra a gondolatra, hogy a szőlőművelés és a borfogyasztás bibliai időkre nyúlik vissza – ebből adódik a kultúrtörténeti és spirituális dimenziója. Stefan Tóth István fotóművész, az AIEFA alapító elnöke egy erre az alkalomra megjelent albumot is bemutatott, melyet az Euro Foto Art Kiadó gondozott – a kötet szerkesztési munkájáról, inspirációiról és kihívásairól is mesélt.

A zsűri Szathmári Pap Károly-emlékplaketteket adományozott – több alkotó kapott elismerést nemzetközi és helyi szinten is. Néhány név: Veaceslav Bruma, Anatol Poiată (Moldova), Radu Gabor (Románia), Morvay‑Szabó Edina (Nagyvárad) és Masami Kato (Japán). Aranyérmet Mészáros Ödön (Magyarország) nyert, ezüstöt Anca Adriana‑Andrea (Románia), bronzot Kenéz Éva (Magyarország). Emellett az AIEFA trófeát, különdíjat és Millésime kiválósági díjat is kiosztottak. A megnyitón zenei aláfestésről is gondoskodtak: Thurzó Sándor József brácsaművész, valamint a Rock Filarmonia gitár és ének kombinácóval emelte a vizuális élmény hangulatát.

A kiállítás mint közösségi élmény

Az alkotásokat – hagyományos kiállítási terek mellett – digitális kijelzőkön is bemutatják: a modern tömegközlekedési eszközökbe integrált digitális képernyőkön. Így a város közlekedésében résztvevők is „utazhatnak” a művészeti tartalommal.

A kiállítás ingyenesen látogatható 2025. november 6-ig, hétfőn és szerdán 14:00–18:00, kedden, csütörtökön, pénteken 10:00–14:00 órák között.

Ez az elrendezés – a hagyományos kiállítótér mellett közterületi vetítés – sokkal szélesebb közönséghez juttatja el az alkotásokat. Az utcán vagy járműveken „szembejövő” művészet lehetőséget ad váratlan találkozásokra: járókelők, utasok, akik nem érkeztek célzottan a kiállításra, mégis részesei lesznek egy kulturális párbeszédnek.

Kulturális szinergia: bor, gasztronómia és fotóművészet

Ez a fotókiállítás olyan keretet kínál, ahol a bor és gasztronómia nem puszta turisztikai attrakció, hanem vizuális gondolkodás tárgya lehet. A fotók nem csak egyetlen szőlőfürtöt vagy borospoharat jeleníthetnek meg – elárulhatnak egy történetet, érzelmet, tradíciót és változást.

Ha egy fotóművész például elkapja a borász keze mozdulatát, a préselőgép mozgatását, a szőlőlevél játékát a fényben, akkor már nem puszta dokumentum, hanem narratíva. A gasztronómiai aspektus pedig további réteget ad: ételek, alapanyagok, tálalás formáinak vizuális újragondolása. A fotográfia itt – műalkotás és dokumentáció egyszerre – hidat épít a borászati kultúra és a közönség, az élmény és az elmélyülés között.

Mit mutat a jövő felé?

A nagyváradi esemény is mutatja: a művészet, a gasztronómia és a helyi közösség összekapcsolása olyan modell, amely turisztikai, kulturális és gazdasági célokat is szolgálhat. Az együttműködések – civil szervezetek, vállalatok, művészek és közösségi intézmények – jól demonstrálják, hogy a kultúra nem izolált sziget, hanem dinamikus szövetrendszer.

A jövőben hasonló kezdeményezések – fotó- vagy multimédiás kiállítások, workshopok, bor- és gasztronómiai fesztiválok – megerősíthetik a régió identitását, segíthetnek kiemelni a helyi értékeket, vonzóbbá téve a térséget nemcsak a turisták, de a fiatal és kreatív közösségek számára is.

Forrás: biharinaplo.ro, foto: Ciucur Losonczi Antonius

Oszd meg a cikket másokkal is:

Fórián Andrea - nagyvárad.hu

Fórián Andrea

Nagyvárad minden évszakban lenyűgöző! A folyamatos – olykor kétes kimenetelű – modernizálás ellenére belengi a régmúlt jótékony varázsa, azoknak szellemei, akik előttünk jártak. Gyere, látogass el hozzánk!

Nagyvárad Események

Közelgő programok és rendezvények

Dátum betöltés...
Események betöltése...