Szent László Napok

A Szent László Napok története 2013-ban kezdődött, és vált az évek folyamán a térség meghatározó kulturális fesztiváljává. A szervezői feladatokat a Szent László Egyesület vállalta fel. Hozzájuk csatlakoznak az önkéntesek és a szponzorok.

Az első fesztivál a nagyváradi Rhédey-kertben került megrendezésre, az azóta eltelt években már szinte az egész várost „belakta” a sok tartalmas programmal, de központi helye minden évben a Nagyváradi Középkori Vár.

A Szent László Napok „ars poeticaja”

A fesztivál rendezvény – és programszervezése a kezdetektől önkéntes alapon működik, a programokra 98%-ban ingyenes a belépés. A fesztivál megalapításakor a szervezők több pontban határozták meg a rendezvény küldetését, ezek többek között:

 • városalapító lovagkirályunk előtti tisztelgés;
 • történelmi jelentőségének tudatosítása a Nagyváradon élő román lakosság körében;
 • egy olyan márkanév felépítése a nagyváradi vár, illetve Szent László alakja köré, amely a város turizmusában is hasznosítható;
 • hagyományaink őrzése és ápolása;
 • a polgári értékrend népszerűsítése;
 • a Nagyváradról elszármazott magyarok közösségépítő hatású találkozójának megszervezése;
 • történelmi Bihar vármegye magyarságának összefogása a határok fölötti nemzetegyesítés jegyében
 • kapcsolatteremtés határon belüli és kívüli városokkal, településekkel;
 • Nagyvárad kulturálishíd-szerepének és nem utolsósorban a civil öntudat és az egészséges helyi lokálpatriotizmus erősítése.

A rendezvénysorozat ugyanakkor segíti a magyar identitás presztízsének növelését, felvillant egy olyan világot, amelyben az egymás mellett élő közösségek és kultúrák nem alárendelt viszonyban vannak egymással.

A Szent László Napok 2023 évben XI. alkalommal került megrendezésre. Vegyük sorra az elmúlt 7 év szlogenjeit, amely központi gondolatként magasodott a fesztivál fölé:

Várad a Várad

 1. 2017 egy különleges év volt: Szent László alakja még szorosabb köteléket teremtett az események között, mivel a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága Szent László évének nyilvánította a 2017-es évet, a lovagkirály trónra lépésének 940. és szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából. Ekkor a fesztivál központi gondolata: Királyi hét volt.
 2. 2018-ban több mint 100 program várta az érdeklődőket határon innen és határon túl. A fesztivál központi gondolata: Szent Lászlótól Szent Lászlóig.
 3. 2019-ben a központi gondolat: Várad összeköt.
 4. 2020-ban a Covid miatt elmaradt az aktuális fesztivál.
 5. 2021-ben még mindig a járvány árnyékában rendezték meg a Szent László Napokat #itthonvagyunk központi gondolattal.
 6. 2022-ben jubileumi éve volt a fesztiválnak, emellett erre az évre esett Várad alapításának 930. és Szent László szentté avatásának 830. évfordulója.
 7. 2023-ban Nagy Találkozás központi témakörrel szervezték meg a Szent László Napok 2023 fesztivált. Programok, koncertek, könyvbemutatók, kiállítások – mindaz, amire a kultúrembernek szüksége volt.