Magyar nyelvű városnézés Nagyvárad!

Téged is vár az ezer éves város, Szent László városa, ahol gyökeret vert a magyar kultúra! Ha Nagyváradon jársz - akárcsak néhány órára - és szeretnéd jobban megismerni történelmünket, akkor töltsd ki bátran az alábbi űrlapot!

    Please prove you are human by selecting the car.

    Több száz éves könyvekből nyílt kiállítás Nagyváradon

    A nagyváradi Gheorghe Șincai Megyei Könyvtár jelentős kulturális értékeket őriz, amelyek ritkán kerülnek a nagyközönség elé. Ezen különleges kincsek egy részét azonban péntek délután egy rövid időre megtekinthették az érdeklődők az intézmény székhelyén.

    Nem mindennapi élmény, amikor az ember több száz éves könyveket láthat. Ez a ritka alkalom pénteken adatott meg, amikor a könyvtár speciális gyűjteményei között rendeztek egy kiállítást. A tárlat mindössze két órán keresztül volt látogatható, este hét órakor ugyanis Silviu Sana könyvtáros, aki a kiállítást szervezte, visszavitte a könyveket a raktárba. Ezt követően már csak a kiállításhoz készült információs táblák emlékeztetnek a bemutatóra. A mintegy tucatnyi résztvevőnek Silviu Sana elmondta, hogy a „Kultúra és nyomdászat Nagyváradon a 16. században” című kiállítás egy hosszabb távú projekt része, amely több évre tervezett rendezvényeket és eseményeket foglal magában.

    Az idei tárlat kronologikusan követte a tavalyi, 15. századi kiadványokat bemutató kiállítást. Ezúttal hat könyvet állítottak ki, amelyek közül a legrégebbi Iosephus Flavius 1514-es „Opera Historica” című munkája, amely Párizsban jelent meg. Különleges kiadvány továbbá a Rotterdami Erasmus több mint 330 levelét tartalmazó, 1519-ben Bázelben nyomtatott könyv, illetve Luther Márton leveleit és prédikációit tartalmazó, 1520-as kiadású mű is, amely szintén rendkívüli kulturális értékkel bír.

    Az egyik kiemelt érdekesség, hogy egy 16–19. századi kéziratos jegyzetekkel ellátott kötet is helyet kapott, amelyet korábbi olvasói egészítettek ki. A könyvtár gyűjteményében egy másik Iosephus Flavius-mű 1525-ös bázeli kiadása is szerepel, valamint egy ritka kötet, amely Theophilos Ohridi érsek bibliamagyarázatait foglalja magában, 1525-ben Bázelben és 1531-ben Kölnben nyomtatva.

    Ezeket a különleges könyveket egykor teológusok hozták haza Nyugat-Európából, és az egyház tulajdonába kerültek. Azonban a kommunista rendszer államosította ezeket a kincseket, eltüntetve minden nyomot az eredeti tulajdonosokról. „Szerencsére megmaradtak, mert a kommunisták sok régi könyvet megsemmisítettek” – tette hozzá Silviu Sana.

    Forrás: Erdon

    Oszd meg a cikket másokkal is:

    Fórián Andrea - nagyvárad.hu

    Nagyvárad minden évszakban lenyűgöző, a folyamatos – olykor kétes kimenetelű – modernizálás ellenére belengi a régmúlt jótékony varázsa, azoknak szellemei, akik előttünk jártak. Gyere, látogass el hozzánk!