Magyar nyelvű városnézés Nagyvárad!

Téged is vár az ezer éves város, Szent László városa, ahol gyökeret vert a magyar kultúra! Ha Nagyváradon jársz - akárcsak néhány órára - és szeretnéd jobban megismerni történelmünket, akkor töltsd ki bátran az alábbi űrlapot!

    Please prove you are human by selecting the car.

    3. BukFeszt: erdélyi magyar színházak Bukarestben

    Szeptember 30. és október 6. között kerül sor a harmadik Bukaresti Magyar Színházi Fesztiválra (BukFeszt), amelyet a Magyar Színházi Szövetség (MASZÍN) szervezésében élvezhet a közönség. A rendezvénynek a bukaresti Odeon és Metropolis Színház ad otthont, ahol változatos színházi élmények várják az érdeklődőket, összesen hét különböző előadás formájában.

    A BukFeszt fő célkitűzése, hogy bemutassa a romániai magyar színházak sokrétűségét a bukaresti közönség és a román színházi szakma számára. Különösen fontos lehetőség ez a fővárosi kritikusok számára is, akik sokszor nem jutnak el a vidéki magyar társulatok előadásaira, így a fesztivál egyfajta hidat teremt a produkciók és a szakmai megítélés között, különösen az UNITER-díjak odaítélésének időszakában.

    Powered by GetYourGuide

    Nagyváradiak a BukFeszten

    Az eseményen öt erdélyi színház előadásai kerülnek bemutatásra, köztük a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház, a szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata, a nagyváradi Szigligeti Színház és Nagyvárad Táncegyüttes, a csíkszeredai Csíki Játékszín, valamint a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház. A műsorban többféle színházi műfaj képviselteti magát, a klasszikus drámáktól a táncszínházi előadásokig.

    A fesztivál megnyitója szeptember 30-án lesz, ahol a Tomcsa Sándor Színház előadásában Székely Csaba “10” című drámája kerül színpadra, Rusznyák Gábor rendezésében. Október 1-jén Molière klasszikusa, a “Mizantróp” lesz látható a Harag György Társulat előadásában, majd október 2-án a szatmári színészek Martin McDonagh “A kripli” című darabját mutatják be.

    A program a táncszínházi produkciókkal is gazdagodik, mint például a Nagyvárad Táncegyüttes “Suttogások és sikolyok” című előadása. Október 3-án a Csíki Játékszín bemutatja a “Koldusopera” című előadását, míg október 4-én Kálmán Imre világhírű operettje, a “Csárdáskirálynő” kerül színpadra. A fesztivál zárásaként Andrei Șerban rendezésében Robert Icke “A doktor” című művét adja elő a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház társulata.

    BukFeszt partnerek

    A BukFeszt számos neves partnerrel működik együtt, köztük az Etnikumközi Kapcsolatok Kormányhivatalával (DRI), a Romániai Színházi Szövetséggel (UNITER), a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központtal, Magyarország Bukaresti Nagykövetségével, valamint a bukaresti Odeon és Metropolis Színházzal. Jegyek a helyszínen, a színházak jegypénztáraiban érhetők el.

    A BukFeszt nem csupán a magyar színházművészet ápolását és bemutatását tűzte ki célul, hanem a román közönséggel való kulturális párbeszéd előmozdítását is, erősítve ezzel a két nemzet közötti művészeti kapcsolatokat.

    Forrás: TransTelex

    Oszd meg a cikket másokkal is:

    Fórián Andrea - nagyvárad.hu

    Nagyvárad minden évszakban lenyűgöző, a folyamatos – olykor kétes kimenetelű – modernizálás ellenére belengi a régmúlt jótékony varázsa, azoknak szellemei, akik előttünk jártak. Gyere, látogass el hozzánk!